sunnuntai 26. kesäkuuta 2011

Juhannustunnelmissa

Juhannusta edeltävänä viikonloppuna projekti eteni miehen työpanoksen verran, kun itse olin rouvien kanssa Pariisissa hummailemassa. Vincent-kissakin pääsi ensimmäistä kertaa tutustumaan uuteen reviiriinsä, kun se vastalauseista huolimatta oli pakattu uuteen kuljetuskoppaansa ja tuotu auton takapenkillä landelle. Autoilu ei ilmeisesti aiheuttanut sille mitään suurempia traumoja, koska paluumatka oli mennyt jo vähän vaimeamman ääntelyn siivittämänä. Ja pakkohan sen nyt vaan on alistua kohtaloonsa mitä kuljettamiseen tulee, koska ei sitä voi yksin kotiinkaan jättää. Ulkoilu maalla suoritetaan kyllä ainakin näin aluksi turvallisesti hihnassa, koska citykatti ei ole tottunut kovin isoihin tiluksiin ja saattaa säihkähtää vaikka kottaraista ja painua autotallin alle piiloon viikoksi. Tai saada paikalliselta naakalta turpaansa...

Vincent ulkoilee.

Poikien viikonlopun aikana pihalle oli saatu pystyyn lipputanko, ja yksi valtava (ja yksi vähän vähemmän valtava) kanto oli jyrsitty silpuksi. Lisäksi yläkerran vierashuoneen pintakäsittely oli edennyt katon maalaamisen verran.

Kanto ennen.
Kannonpoisto hyvässä vaiheessa.

 Juhannuksena sää suosi mökkiläisiä, sillä torstain myrskyn jälkeen aurinko paistoi käytännössä koko viikonlopun. Ystävämme L ja V ilmestyivät juhannuksenviettoon perjantaina, ja tupatarkastuksen ja tilustenmittailun jälkeen keskityimme lähinnä kaljanjuontiin ja seurusteluun. Välissä toki nostettiin lippu salkoon, syötiin pariinkin otteeseen sekä saunottiin ankarasti. Muutaman neuvoa-antavan jälkeen pihalle saatiin pystyyn myös pieni grillauspaikka lähinnä savustuslaatikkoa ja muurikkaa varten. Rakennusaineena käytetyt tiilet löytyivät edellisen asukkaan jäljiltä autotallista.

Tein itse, säästin!

Juhannuspäivän ulkotyöleirin ohjelmaan kuului pontevaa kompostinkääntelyä, ruohonleikkuujätteen kärräilyä ja marjapensaiden alustojen perkaamista. Viimemainitussa olikin puuhaa kerrakseen, sillä metriset nokkoset ja muut rikkaruohot olivat vallanneet alaa voimallisesti, ja niiden poisto-operaatio oli jopa fyysisesti melko kivulias. Siivouksen jälkeen kärräsin pensaiden alle vielä reilusti kannosta irronnutta puusilppua, toivottavasti se nyt edes vähän hillitsee haittakasvillisuuden lisääntymistä. Sunnuntaina vielä rakensimme tukikehikot kaikille 8 karviais- ja 5 viinimarjapuskalle, jotka notkuvat raakileiden painosta. Tarttis varmaan virittää pari rastasverkkoa...



    Viikonlopun viihteellisyydestä huolimatta homma eteni ainakin ulkona ihan mukavasti. Sisätiloissa ei tehty juuri muuta kuin maalattiin pienen makuuhuoneen patteri ja testattiin lattiamaalia tulevan vaatekomeron alan verran. Uulan siniharmaa "sade" näyttää todella hyvältä!

Lippu liehui juhannuksen kunniaksi.
Sateen uhka oli ilmeinen lauantaina, mutta eipäs osunut kohdalle!

sunnuntai 12. kesäkuuta 2011

Seikkailu viidakossa

Kas, enpä ole ennen tajunnutkaan, mitä vauhtia nurmikko kasvaa suotuisissa olosuhteissa! Vähän yli viikko edellisen katkaisuhoidon jälkeen ruoho oli taas siinä mitassa että tarttis tehdä jotain. Lämpöaalto oli tehnyt hyvää myös pihan muulle kasvustolle, uusia tuttavuuksia oli putkahdellut sinne tänne kukkimaan.

Kotiviidakossa kävi hirmuinen pörinä ja sirkutus, kun linnut ja erilaiset lentävät öttiäiset viettivät kesäkinkereitä. Soluttauduin joukkoon arsenaali oksasaksia aseenani ja pääsin hyvään alkuun tuoksuvatukkapöheikön raivaamisessa ja omenapuiden leikkelyssä. Puitahan ei tietysti tähän aikaan vuodesta pitäisi kovasti operoida, mutta keskityinkin ainoastaan täysin kuolleisiin oksiin. Varsinainen leikkaus suoritetaan sitten ensi keväänä oppikirjan ohjeiden mukaan.

Lauantai kului mökillä lähinnä kauniista säästä nauttiessa ja pihaa ihmetellessä. Todettiin, että vaikka remonttia riittäisi, niin onhan meillä toki oikeus nauttia olostamme mökillä vaikka nurmikolla maaten - ehtii sitä hiontaa ja maalausta jatkaa sitten vähän kehnommilla keleillä!

Koiranheisi ja unkarinsyreeni
Juhannusruusu

Sunnuntaina saimme vanhempani vieraiksemme jo aamupäivällä. Äiti oli vähän niin kuin tilattu paikalle päivystävän hortonomin ominaisuudessa tunnistamaan pihan kukkaloistoa. Monelle kasville löytyikin nimi, mutta muutama jäi vähän arvailujen varaan. Valokuvien perusteella ne sitten etsitään kasvikirjasta.


Ruskolilja
Päivän ehdottomasti suurin ja hyödyllisin homma oli kuistin päällä olevan parvekkeen lattian tiivistys. Vanha huopakate repsotti muutamasta kohdasta sen verran paljon, että pelkäsimme veden löytävän tiensä alapuolella olevaan rakenteeseen viimeistään syyssateiden aikaan. Kate pitää uusia kokonaan ennen talvea, mutta nyt välttämätön ensiapu annettiin pikeämällä potentiaaliset vuotokohdat. Miehet tekivät varsin hikisen homman, koska paahtava aurinko lämmitti parvekkeen varmasti 50-asteiseksi.

Kurjenpolvi
Mies viimeisteli vielä yläkerran makuuhuoneiden välisen oviaukon sulkemisen, ja muutama huokoleijona-levy saatiin leikattua oikeaan mittaan ja nostettua seinälle paikalleenruuvaamista odottamaan. Levyjen leikkaaminen on melkoisen pölyävää puuhaa eikä suju ihan niin näppärästi mattoveitsellä, kuin asennusohjeessa annettiin ymmärtää, mutta eiköhän makuuhuoneet saada kohtuuvaivalla levytettyä. Sitten ei tarvitsekaan kuin tiivistää saumat, alusmaalata levyt ja liimata päälle alustapetti niin ollaankin valmiita aloittamaan varsinainen tapetointi... Taitaa tulla tapetiton juhannus!

Kurjenmiekka

Unikko
Sunnuntain kruunasi ruohonleikkurin ulkoiluttaminen yläpihalla. Operointinopeus oli viime harjoituksesta parantunut huomattavasti! Naapurin likat ajelevat alapihan nurmikentän ensi viikolla.

sunnuntai 5. kesäkuuta 2011

Grillausta ja sulakkeenvaihtoa

Viikonlopun työlistalle oli koottu vaikka mitä, mutta koska sää oli mitä mainioin, emme malttaneet hikoilla sisätilossa vaan keskityimme ulkoaktivitteetteihin.

Faijalta lainattu oksasilppuri todisti tehokkuutensa polttamalla kaksi sulaketta vartin sisällä. Tästä opimme että a) rouhintasuuntaa ei kannata vaihtaa lennosta ja b) liian isoista karahkoista ei kannata yrittää tehdä silppua... Alkuvaikeuksien jälkeen kompostikuiviketta syntyi kaksi isoa saavillista. Puuha on sen verran terapeuttista, että sitä voisi suositella viralliseksi lääkkeeksi vaikkapa työperäiseen stressiin!

Seuraava haaste kohdattiin grillin kokoamisessa. Stockmannin asiantuntija vielä oikein mainosti että "tämä on tosi helppo ja nopea koota, koska tässä ei ole kuin kolme osaa". Osia ilmaantui paketeista lähes sata ja kokoamisohje oli vähintäänkin harhaanjohtava. Muutama osa puuttui ja jotain rillukoita oli liikaa. Kahdelta teknillisen korkeakoulutuksen saaneelta henkilöltä meni toista tuntia aikaa, ennen kuin grilli oli yhtenä palana ja käyttökunnossa, mutta sitkeys palkittiin ja herkulliset pihvit ja kasvisnyytit kypsyivät illan hämärtyessä.

Saunatilat aiomme laittaa kokonaan uusiksi vielä tänä kesänä, koska löylyhuoneen ja pesuhuoneen välinen seinä on erittäin heikossa kunnossa, lattialämmitys on hajalla ja vesieristyksissä todennäköisesti toivomisen varaa. Vanha sauna on kuitenkin jotakuinkin käyttökelpoinen, joten pitihän sekin testata. Oli aika mukava fiilis ottaa löylyt elämämme ensimmäisessä omassa saunassa! Kyllä tällä juhannus hoidetaan vaikka kaakeleita vähän pesuhuoneesta putoileekin.

Olimme myös ensimmäistä kertaa yötä mökillämme. Yläkerran makuuhuoneiden keskeneräisyys on sitä tasoa, että väliaikainen makuuhuone piti virittää tulevaan ruokailutilaan. Nukkumaan mennessä oli täysin hiljaista, eikä Nukku-Mattia muutenkaan tarvinnut reipashenkisen päivän päätteeksi houkutella. Aamuyöllä havahduin rankan sadekuuron takoessa ikkunapeltejä, ja seuraavan kerran kun linnut aloittivat karjumisensa omenapuissa. Näihin ääniin oli miellyttävää herätä.

Pihalle pystyttämäni sademittari kertoi, että yöllä oli satanut 3 mm.

Viikonlopun aikana saimme taloon kantamamme tavarat ja työkalut hyvään järjestykseen, joten hommia on nyt helppo jatkaa, kun valtaosa ajasta ei mene etsiskelyyn. Mies testasi myös, kuinka nauhahiomakone puree makuuhuoneiden lautalattiaan. Hyvin näyttäisi toimivan ja siistiä jälkeä syntyy ihan kohtuuvauhtia. Ensi viikonloppuna päästään varmaan tekemään myös koemaalaus ja nähdään, onko valitsemani lattiamaali sopivan värinen.

perjantai 3. kesäkuuta 2011

Logistinen prosessi

Päivän tavoite oli siirtää pääkaupunkiseudulta mökille mahdollisimman paljon tavaraa vuokrapakulla. Tehtävä vaati huolellisen etukäteissuunnittelun, sillä siirrettävää oli paljon ja tavaraa piti noutaa huomattavan monesta eri osoitteesta.

Varttia yli kahdeksan aamulla lunastimme vuokrapakun CityRentin "toimistolta" Tikkurilasta. Oma auto oli kotoa lähtiessä lastattu täpötäyteen rompetta, joka vuokraamon pihalla siirrettiin pakuun. Kuljetusväline osoittautui melkoiseksi romuksi, jonka pelleistä ei suoraa kohtaa löytynyt ja jonka kolhittua maalipintaa oli yritetty paikkamaalata siinä kuitenkin surkeasti epäonnistuen. Sivupeili ja toinen takalokasuoja oli asennettu paikoilleen jeesusteipillä, ja auton ovien kunto oli sellainen että pelkäsimme niiden putoavan tielle. Moottori kuitenkin toimi mainiosti ja kärry saatiin suunnattua kohti Tuomarinkylää, josta kävimme lunastamassa Huuto.net:stä ostamamme keittiön pöydän ja neljä tuolia.

Seuraavaksi suuntasimme Puuiloon hakemaan kompostoria ja grillin kaasupulloja. Toista päivää töissä ollut kesähessu ei millään meinannut ymmärtää, mitä meille olisi pitänyt nettitilauksemme perusteella kaupasta antaa, vaan hän yritti tuputtaa meille kompostikäymälää tyyliin "oottekste nyt ihan varmoja ettei tää oo se teidän kompostori?" "No todellakin ollaan...". Paikalle hälytetty kokeneempi kollega sitten löysi varastosta oikean pömpelin.

Seuraava kohde oli OP-Puu Suomenojalla. Mies oli tiistaina soittamalla varmistanut, että kaipaamaamme 12 mm huokoleijona-levyä oli varastossa tarvitsemamme 7 yksikköä. Meille kerrottiin että levyä löytyy 186 arkkia ja se ei mitenkään voi loppua ennen perjantaita. Ja kas, levy ei ollut loppunut, sitä oli jäljellä kokonaiset 3 arkkia. No ei se mitään, laitetaan sitten sitä paksumpaa - pysyypähän halla loitolla.

Ja sitten Bauhausiin ostamaan sirkkeli ja Hirvoxille uuni ja induktiotaso. Harmi että viimemainittua ei saanut puodista mukaan. Ja sitten kohti Ikeaa ja sieltä kyytiin parisängyn runko, patjat, runkopatjasänky, petarit ja vessan alakaappi. Ja vielä koukattiin faijalta lainaan oksasilppuri.

The Pakettiauto. Huomaa aluvanteet ja maalarinteipit.

Mökille päästyämme totesimme putkimiehen käyneen irroittamassa makuuhuoneiden patterit aivan ohjeiden mukaan. Lukkoseppä oli myös käynyt uusimassa koko torpan kaikki lukitukset - hämmästys oli melkoinen, kun kaikki oli asennettu ihan niin kuin pitikin ja jokaisesta ovesta pääsi sisään jollain avaimella!

Pakun kuorma purettiin vauhdilla pitkin poikin kämppää. Itse jäin valmistamaan lounaaksi herkullista pussikeittoa ja pastapöperöä kun mies lähti pikavisiitille Saloon hakemaan vielä jääkaapin ja jotain heloja ja muita kilkkeitä. Ihana naapuri oli käynyt edellisenä päivänä ajamassa nurmikon, joten tässä välissä ei sentään tarvinut tarttua ruohonleikkuriin.

Kuormasta purettu jo yli puolet

Pystybaarihenkisen lounaan jälkeen täytimme pakun uudestaan edellisen viikonlopun purku-urakan jäämistöllä ja suuntasimme takaisin kotia kohti. Ämmässuon kaatopaikalle selvisimme puoli tuntia ennen sulkemisaikaa ja jätimme kuorman sortti-aseman kierrätyslavoille huolellisesti lajiteltuna. Sitten vielä paku takaisin vuokraamoon ja omalla autolla kotiin 14 tunnin ja 15 minuutin suorituksen jälkeen.