sunnuntai 21. elokuuta 2011

Lattiasta kattoon

Pari edellistä viikonloppua on lähinnä ihmetelty, mikä olisi paras tapa saada vanha lateksimaali irti panelikatosta. Uuden öljymaalikerroksen alle sitä ei voi jättää, kun se jo joka tapauksessa irtoilee vanhimman öljymaalikerroksen päältä. Kokeiltuamme erilaisia liuotin- ja hiontamenetelmiä tulimme siihen lopputulokseen, että ainoa järkevä tapa päästä maalista eroon on raaka voima ja kärsivällisyys. Jälkimmäinen on kyllä ollut koetuksella, koska puuha on masentavan hidasta ja raivostuttavan älytöntä.

Sunnuntaina ison makuuhuoneen katto kuitenkin tuli raavittua ja hiottua valmiiksi uutta maalia varten. Mies teki onneksi hiomisesta suurimman osan kirahvi-henkisellä hiomakoneella, joka on suunniteltu lähinnä seinien hiomiseen. Käyttöliittymä ei ollut kuulemma aivan optimaalinen, mutta todennäköisesti kone siitä huolimatta nopeutti hommaa jonkun verran. Maalaaminen oli edellisten työvaiheiden jälkeen suorastaan ratkiriemukasta! Maali ei ole kovin peittävää, joten sitä saa kattoon sutia vielä pari kerrosta lisää, mutta aika nopeasti tämä työvaihe tuntuu sujuvan.

Raavittua kattopanelia vasemmalla ja pohjamaalattua oikealla.

Katonrajasta laskeuduin takaisin maanpinnalle ja maalaisin kolmannen ja viimeisen kerran pienen makuuhuoneen lattian. Iso makkari sai lattiaansa pohjamaalin.


Ison makuuhuoneen lattia pohjamaalattuna

Pikkumakkarin lattia valmiina

Mies maalasi makuuhuoneiden patterit, koska ne pitäisi lämmitysteknisistä syistä saada takaisin paikoilleen melko pian. Talossa on vielä ihan lämmin, mutta ei varmaan tarvitse kovin montaa viikkoa odotella, kun pattereille on taas käyttöä.

Puutarhaosastolta löytyi iloinen yllätys, kun kolme jo lähes kaadettavaksi tuomittua luumupuuta alkoi tarjoilla valmista satoa. Puut ovat saaneet kypsytellä raakileita pihan nurkassa melkein salaa, ja vasta perjantaina tajuttiin että siellähän on jo muutama kypsä ja varsin hyvänmakuinen yksilö poimintakunnossa. Sunnuntaina tilanne oli muuttunut niin, että saalista tuli melkein 10 litran ämpärillinen! Raakileita jäi puihin vielä runsaasti, joten ensi viikonloppuna on todennäköisesti luvassa jotain luumuista jälkiruokaa.

Luumuja

Suurin osa omenoista on vielä aivan raakoja, mutta muutama kypsä hedelmä löytyi sekä syötäväksi että laitettavaksi karviaisten kanssa mehumaijaan.


sunnuntai 7. elokuuta 2011

Seinässä kukkii omenapuu

Viikonloppuna laitettiin vintillä hihat heilumaan ja nyt sitten on pienemmän makuuhuoneen seinät tapetoitu! Onneksi ymmärsimme kutsua ammattilaisen paikalle, sen verran vauhdilla ja näppärästi homma sujui. Huone muutti ilmettään täysin, kun omenapuu pääsi täyteen kukkaloistoonsa sen seinällä (Sandbergin "Kajsa" valkoisella pohjalla). Lattiakin sai ensimmäisen kerroksen maalia pintaansa.

Lattia hiottu ja seinät alustapetoitu

Lattia pohjamaalattu ja tapetti seinässä

Ennen kuin tapetointiin saakka päästiin, mies teki ison työn hiomalla vanhan lautalattian maalattavaan kuntoon. Huone on niin pieni, ettei siinä oikein mahdu operoimaan isolla hiomakoneella, joten päädyimme vuokraamaan Ramirentistä Unico-reunahiomakoneen, joka on kooltaan jotenkin järkevä, mutta puree lautaan huomattavasti nauhahiomakonetta reippaammin. Koneen viikonloppuvuokra + nippu hiomalaikkoja maksoi 70 €, joten jos miehelle ei lasketa tuntipalkkaa, lattian hionta oli lähes ilmaista. Varsinkin kun työ sujui sen verran positiivisessa hengessä, että hän päätti hioa myös isomman makkarin lattian samalla vaivalla. Lopputulos on mielestäni varsin hyvä, koska vanhassa talossa lattia ei saakaan olla samaa tasoa kuin presidentinlinnan parketit. Isommat kolot voi fiksailla puukitillä ja maali peittää pienemmät naarmut. Ja ne virheet, mitkä jäävät näkyviin, saavatkin näkyä.

Viikonlopun sietämättömin homma oli isomman makuuhuoneen katossa. Aloitin vanhan lateksimaalin raapimisen irti paneleista, ja parissa tunnissa sain homman hädin tuskin puoliväliin. Työskentelyasento on erittäin epämiellyttävä ja homma hidasta, työlästä, turhauttavaa ja raskasta. Nyt tuntuu siltä, että käsivarret eivät tule koskaan toipumaan koetuksesta. Ja tätä lystiä talossa riittää loputtomasti, koska samaa huonosti maalattua panelia on kaikissa katoissa sekä eteisen, portaikon ja ylätasanteen seinissä. Jos joku tietää mekaanista raapimista kätevämmän tavan hankkiutua maalikerroksesta eroon, saa mieluusti ilmoittautua.

Aloitin viime viikonloppuna myös viinimarjaprojektin, jonka sain nyt päätökseen. Neljästä viinimarjapuskasta ja pakastimen pohjalta kaivetuista parista rasiallisesta viime kesän jämiä tuli 3 maijallista mehua. Lisäksi viinimarjoja päätyi sellaisenaan pakastimeen kuutisen litraa. Projekti jatkuu karviaisilla toivottavasti ensi viikonloppuna.

Puutarha yllätti tällä kertaa tuuppamalla kukkaan muutaman tosi komean tiikerililjan.