tiistai 22. heinäkuuta 2014

Ulkorakennuksen ryhtiliike

Kevättalvi oli hiljaiseloa sekä remontin että bloggaamisen suhteen, koska mies oli vappuun saakka maailmalla ja minä yksin kotosalla. Projekti eteni pelkästään minun voimin erittäin hitaasti, lähinnä käytin aikaani pienimuotoisiin maalaushommiin sisätiloissa.

Toukokuussa päästiin taas tositoimiin - sillä ei kevättä ilman kaivuutöitä. Tällä kertaa vuorossa oli ulkorakennuksen oikaisu ja vähän isompikin kasvojenkohotus. Lähtötilanne ei ollut kovin hehkeä, sillä rakennus oli silminnähden vinossa, sokkeli sortunut pitkältä matkalta, alusta märkä ja täynnä vuosikymmenien aikana sinne lahonnutta puurojua ja yksi nurkkatolppa läpimätä katolta vuotaneen veden takia.Rakennuksen alkuperäinen tiilikatto purettiin ja korvattiin pellillä jo kesällä 2011, kun tajusimme että rakennus lahoaa käsiin, jos pelastustoimiin ei ryhdytä välittömästi.

Homma lähti liikenteeseen naisvoimin, kun ystävien kanssa revimme irti rakennuksen alustan suojana olleet ristikkohässäkät ja tyhjensimme sieltä lavallisen rojua.Rakenuksessa on kaksi huonetta, joista pienempi ikkunaton tila on palvellut puutarhavajana. Suurempi huone, jonka molemmat ikkunat näkyvät yllä olevissa kuvissa, on ollut lähinnä maalauspajana ja romuvarastona.Tästä tilasta aiomme tehdä kesähuoneen vierasmajoitusta varten! Lisäksi torpassa on huussiksi tarkoitettu pieni koppero, joka tosin ei koskaan ole kyseisessä käytössä ollut. Jätimme sen entiselleen, sillä voihan olla että jossain vaiheessa haluamme sijoittaa sinne kompostikäymälän.

Edellinen remontintekijä oli vuosikymmeniä sitten ilmeisesti suunnittellut ottavansa isomman huoneen asumiskäyttöön ja aloittanut projektinsa lattiasta. Enpä ole ennen moista rakennetta nähnyt, sillä puulattian päälle oli asennettu 100 mm styrox-levyt ja niiden päälle valettu ohut kakku betonia. Raudoituksen virkaa toimitti läjä sekaan heitettyjä n. 30-senttisiä metallipuikkoja. Lattiavirityksen purkaminen sujui isältäni vauhdikkaasti poravasaran, lekan ja rautakangen kanssa.

Kyseenalainen lattiarakennelma murskana.


Tämä nurkka oli pahasti lahonnut katon läpi vuotaneen veden takia.
Huoneen seinät oli muinoin lämpöeristetty asentamalla ulkoverhouksen sisäpintaan muovi, sen jälkeen n. 150 mm vuorivillaa ja viimeistelty työ paksulla lastulevyllä, joka oli naulattu koolauksiin 6-tuuman rautanauloilla. Purkutyö vaati voimaa, hermoja, kekseliäisyyttä ja hengityssuojaimia - hiiret olivat vuosien aikana kaivaneet villoihin tunneliverkoston ja jättäneet jälkeensä ziljardi papanaa.

Sitten olikin kaivinkoneen vuoro. Talon alta raapaistiin märkää maata pois, sinne asennettiin salaojaputket, ja torpalle valettiin uusi antura. Rakennus salaojitettiin myös ulkopuolelta sen verran, minkä pystyttiin. Yksi kulma on kalliolla ja vanhoja betoniportaita ei haluttu purkaa, mutta putkitus on nyt varmasti parempi kuin ei putkia ollenkaan. Myös asianmukaiset routaeristeet laitetiin sorakerroksen alle. Ulkolaudoituksesta uusittiin lahonnein osa ja ikkunat vaihdettiin isompiin. Myös alunperin ikkunattomaan puutarhavajaan puhkaistiin ikkuna rakennuksen toiseen päätyyn.Kun antura oli valmis, rakennus tunkattiin suoraksi. Väitteemme siitä, että rakennus on silminnähden vinossa, osoittautui 25 sentiksi! Vanhat pilarit korvattiin uusilla ja uusi sokkeli rakennettiin leca-harkoista. Koko komeus tasoitettiin nätiksi ja maalattiin Tikkurilan Yki-sokkelimaalilla.Talon alle jäi vajaa 10 neliötä seisomakorkeaa tilaa, josta tulee miehelle puuhanurkka sirkkeleineen. Autotalli vapautuu siis muuhun tarkoitukseen (tuskin kuitenkaan autoa varten...)! Pitkälle seinälle saa kunnolliset telineet puutavaralle. Ulko-ovi ja pienempi luukku puutavaraa varten tilattiin Kurhelan Puutuotteelta Virosta, koska pyynnöistä huolimatta yksikään suomalainen valmistaja ei joko suostunut ovia tekemään tai ei vaivautunut tekemään tarjousta. Ovet tulivat muutaman viikon toimitusajalla kotiin kuljetettuina ja millilleen mittaan tehtyinä varsin kohtuulliseen hintaan!

Sokkelissa olevat pienet ikkunat löytyivät Bauhausin löytölaarista kymmenen euron kappalehintaan jo joskus viime vuoden puolella. Rakennuksen pitkälle sivulle jätettiin neliön aukko, josta sisään raahattiin maatilamiljöistä tuttu kuution vesisäiliö eli "noppa". Siihen tullaan johtamaan sadevedet katon toiselta lappeelta, ja vettä tullaan puolestaan käyttämään kasvatuslaatikoiden kastelujärjestelmässä. Järjestelmä on vasta suunnitelman asteella, mutta hieno siitä varmasti tulee! Kun noppa oli sisällä, luukku laudoitettiin kiinni, ja se avataan vain jos noppa pitää jostain syystä saada uudestaan ulos.

Rakennuksen varsinaiset ikkunat ostettin muutamalla kympillä huuto.netistä jonkun toisen remontoijan purkutyömaalta. Puiset ikkunat olivat kohtuullisessa kunnossa ja kelpasivat tähän tarkoitukseen oivallisesti hionnan ja maalaamisen jälkeen. Talon ulkolaudoitus maalattiin Virtasen neljän öljyn maalilla. Ko. maali on osoittautunut jo autotallia maalatessa mukavaksi tuttavuudeksi, sillä se on erittäin liukasta sivellä, mukavaa maalata ja peittää erinomaisesti. Puutarhavajan, huussin ja tulevan kesähuoneen vanhat ovet kunnostettiin korvamalla pahiten lahonneet alimmat panelit uusilla, hiomalla ja maalaamalla Uulan pellavaöljymaalilla (sävy Myrsky). Myös uusi kellarin ovi ja luukku maalattiin samalla maalilla.

Lopuksi rakennuksen ympäristö pistettiin kuntoon eli kellarin ovelle rakennettiin sorapolku pihatieltä muutamalla portaalla varustettuna. Polku piti ensin rajata nurmikosta vain upotetulla kivireununksella, mutta päädyimme kuitenkin muurikiveen. Kyllä kannatti, rakennelmasta tuli tosi hieno! Pitkälle sivulle tehtiin samaisella muurikivella istutuslaatikko, johon laitetaan ensi kesäksi kasvamaan vadelmaa.Polku pihatieltä on valmis, samoin istutuslaatikko vadelmille.Puutarhavajan päätyyn tulee vielä pieni laudoitettu tasanne, portaat huussiin sekä portaat alas rakennuksen taakse. Myös kesähuoneen sisätyöt aloitettiin viime viikolla. Toivon mukaan muutaman viikon kuluttua päästään asentamaan sinne uutta puulattiaa!

Tähän tulee vielä pieni terassitasanne, porras huussin ovelle ja portaat alas talon taakse

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti